Loading...
OSS en iOSS regeling2021-12-30T13:34:58+01:00

Per 1 juli 2021 zijn alle B2C-verkopen aan EU-klanten onderworpen aan btw in het EU-land van de klant. Om aan btw-registraties in iedere lidstaat te ontkomen is de OSS- en iOSS-regeling in het leven geroepen. Dan is registratie (via een btw-tussenpersoon) in één lidstaat voldoende.

Btw verschuldigd in de EU

De btw kan verschuldigd zijn op het moment van invoer of op het moment van verkoop. Afhankelijk van de bedrijfsopzet kan de verkoper lokale btw in rekening brengen en innen in alle EU-landen waar zijn producten worden geleverd. In het ergste geval betekent dit dat deze verkoper zich in al deze landen moet registreren voor btw en lokale btw-aangiften moet indienen.

Vereenvoudiging: OSS en iOSS

Gelukkig is er een vereenvoudiging mogelijk. Een online verkoper kan ervoor kiezen om zich in slechts één EU-lidstaat te registreren voor al haar afstandsverkopen aan particuliere afnemers in andere EU landen. Via deze registratie hoeft dan slechts één btw-aangifte worden gedaan voor verkopen in de hele EU.

Voor verkopen binnen de EU kan dit via de Unieregeling en het éénloketsysteem (de OSS-regeling: One Stop Shop). Voor verkopen van buiten de EU is dit de invoerregeling, ook wel de iOSS-regeling genoemd (Import One Stop Shop).

Less Grey als uw btw-tussenpersoon

Ondernemers die buiten de EU zijn gevestigd, zijn verplicht om een in de EU gevestigde btw-tussenpersoon aan te stellen als zij van de iOSS-regeling gebruik willen maken. Less Grey kan uw bedrijf helpen met deze regelingen. Voor niet-EU ondernemers treedt Less Grey op als btw-tussenpersoon

Achtergrond iOSS-regeling

In aanloop naar het invoeren van de iOSS-regeling, hebben we meerdere webinars gegeven. Bekijk hieronder een van deze webinars terug.

Wilt u ons aanstellen als uw btw-tussenpersoon of wilt u alleen kennismaken? We staan voor u klaar.

Boek een adviesgesprek
Extra informatie

Nieuws

6 Months iOSS – Where do we stand?

6 Months iOSS – Where do we stand? The e-commerce iOSS scheme was implemented on 1 July 2021. ...

Bent u de zwakste schakel?

Bent u de zwakste schakel? Afgelopen weekend brak mijn fietsketting. Het was snel opgelost, want ik had gelukkig ...

Binnenlandse btw-teruggave: vaak over het hoofd gezien

Binnenlandse btw-teruggave: vaak over het hoofd gezien De coronapandemie heeft het zakelijk reizen drastisch verminderd. Vanwege de vele ...

Bekijk alles
Ga naar de bovenkant